Love Green Team | Miek Stap | Lucas Jansen | Groen in Beeld
LoveGreenTeam.nl

Zelf Dahlia stekken

Je kan zelf op vrij gemakkelijke wijze zelf dahlia’s vermeerderen door te stekken. Van één stek groeit in één seizoen weer een plant (en knol) die in de zomer en herfst bloeien.

We laten je in een paar simpele stappen zien hoe je zelf kan stekken:

STAP 1
Selecteer in maart een paar goede knollen uit je opslag of koop in het tuincentrum nieuwe soorten die je leuk vindt. Er zijn veel vormen en kleuren om uit te kiezen.

STAP 2
Plant de knol in een ruime pot waar de knol goed in kan. Gebruik gewone potgrond voor het vullen van de pot. Plant de knol met de oude bloemsteel (hals) ruim boven de aarde. Geef wat water en zet de potten op een lichte, warme plek (15-20 °C). Houd ze vochtig!

STAP 3
Na 3-4 weken zie je dat de nieuwe bloeischeuten beginnen te groeien. Als de uitlopers minimaal twee bladparen hebben, kun je ze gebruiken als stekmateriaal. Gebruik een scherp en schoon mes om de stekken tot vlak boven de aanhechting op de knol (kraag) te verwijderen. Het is het beste als er een klein stukje van de kraag mee wordt gesneden, dit bevordert het wortelen van de stek.

STAP 4
Steek elke stek tot net onder het eerste bladpaar in potten die zijn gevuld met zaai- en stekgrond. Om de beworteling te bevorderen kan je de stek nog in stekpoeder dopen voordat je plant. Houd de aarde vochtig, maar niet nat. Om verdamping te voorkomen kan je je potten in een in een zaaikasje plaatsen of afdekken met doorzichtige plastic zakjes.

STAP 5
Vlak na planten kunnen de stekken wat slap gaan hangen, maar als ze na een week of drie geworteld zijn, is dat voorbij. Vergeet ze niet goed te labelen anders moet je tot in de zomer wachten om te zien welke soorten je hebt. Uitplanten kan vanaf half mei als de kans op nachtvorst voorbij is.

GROEN WEETJES

Deze website wordt onderhouden door liefhebbers van bloemen en planten in de breedste zin van het woord. Eigen ervaringen - leuke weetjes - van het team. Aan de door ons gepubliceerde beelden en teksten kunnen geen rechten worden ontleend.