Love Green Team | Miek Stap | Lucas Jansen | Groen in Beeld
LoveGreenTeam.nl Nerine

Augustus – de Nerine bloeit!

Nerine is beschreven door Morrison. Hij registreert dat een schip uit Japan een schipbreuk heeft geleden op het eiland Guernsey. De bollen op dit schip spoelden aan op het strand van Guernsey en de bewoners plantten ze in hun tuinen… Ze noemden de plant (in dit geval N. sarniensis Herb.) ‘Guernsey lily’. De soortnaam van N. sarniensis Herb. Komt van de oude naam voor het eiland Guernsey, dat Sarnia was. Maar er zijn meer verhalen, maar we weten dat ze uit Zuid-Afrika komen. Ze groeien in het wild op Kaap de Goede Hoop en op de Tafelberg.

Deze Zuid-Afrikaanse lelie bloeit met prachtige bloemen van augustus tot november. Gelegen op een zeer zonnige plek in de tuin en daar kunnen ze gemakkelijk verwilderen wanneer ze bedekt zijn met een laag compost of turf in de winter. Je kunt ze ook ondiep in potten planten en de potten in de tuin verplaatsen, net zoals je met Agapanthus zou doen.

Nerine bowdenii is helder roze en bloeit aan het einde van de groeiperiode wanneer het blad bijna bruin is. Het is de meest bekende Nerine, vaak geplant tegen een zuidmuur met andere vocht minnende bollen of planten zoals Erysium ’Bowles Mauve’, Asphodeline en Iris unguicularis. Een zeer mooie combinatie is ook Nerine bowdenii met de blauw bloeiende Ceratostigma die ook in de late zomer bloeit.

Naast Nerine bowdenii kon je kiezen voor de briljante rode Nerine sarniensis (50 cm) of de satijn roze Nerine undulata (35 cm).

GROEN WEETJES

Deze website wordt onderhouden door liefhebbers van bloemen en planten in de breedste zin van het woord. Eigen ervaringen - leuke weetjes - van het team. Aan de door ons gepubliceerde beelden en teksten kunnen geen rechten worden ontleend.