Love Green Team | Miek Stap | Lucas Jansen | Groen in Beeld
Lovegreenteam.nl

Alstroemeria in de tuin

We kennen ze toch vooral van de bloemen in de vaas, maar steeds meer Alstroemeria’s worden geïntroduceerd voor in de tuin of op het balkon.

De Incalelie (Alstroemeria) is een geslacht van planten uit de familie Alstroemeriaceae. Er zijn ongeveer 65 soorten, merendeels afkomstig uit koele bergstreken in de Andes. Carl Linnaeus vernoemde het geslacht naar Clas Alströmer (Claus Alstroemer, afkomstig uit Alingsås Zweden, 1736-1794).

De Alstroemeria heeft dikke, taaie wortels, de bladeren zijn lancetvormig en staan op een merkwaardige wijze gedraaid. De bloem bestaat uit bloemschermen met veelkleurige bloemen met naar buiten gerichte bloemen met uitstaande kroonbladen die op allerlei manieren zijn gestreept en gespikkeld.

Met een mulch laag kan de Alstroemeria in ons klimaat overwinteren. Ideaal voor in de border. Planten in potten moeten voldoende ruimte krijgen omdat de wortelstokken steeds nieuwe scheuten aanmaken. De planten geven de voorkeur aan een zonnige plaats, in de schaduw zal de bloei minder rijk zijn.

GROEN WEETJES

Deze website wordt onderhouden door liefhebbers van bloemen en planten in de breedste zin van het woord. Eigen ervaringen - leuke weetjes - van het team. Aan de door ons gepubliceerde beelden en teksten kunnen geen rechten worden ontleend.