Love Green Team | Miek Stap | Lucas Jansen | Groen in Beeld

Pachira aquentica: de geluk brengende plant!

Met zijn dikke wortel valt deze plant erg op. De Pachira aquentica of de geldboom staat bekent om zijn gevlochten wortels. Volgens de Oosterse traditie staat dit voor voorspoed en geluk.

Omdat deze plant zo erg opvalt en zo anders is dan de andere “normale” kamerplanten leek het mij heel tof om hier een stukje over te schrijven.

De takken van deze plant hebben per stengel vijf bladeren. Elk blad heeft een betekenis: water, vuur, hout, aarde, metaal. Dit zijn de vijf elementen uit de Feng Shui (dit is een 3000 jaar oude filosofie).

Afkomst:

Oorspronkelijk komt de Pachira aquentica uit Centraal Amerika. Hij groeit hier langs oevers, maar het liefst op moerassige plaatsen. In het wild kan de Pachira wel meer dan 20 meter hoog groeien.

Verzorgingstips:

  • Het is belangrijk om de plant vochtig te houden, vooral in de winter als de kachel in huis hoog staat. Probeer af en toe de plant nat te sproeien met water. Niet alleen gaat dit bladuitval tegen maar het verwijderd ook stof van de plant en beginnend ongedierte.
  • De Pachira houd niet van volle zon. Zet deze plant dus niet in het raam kozijn of in het volle licht. Als dit toch gebeurd dan worden de bladeren geel.
  • Omdat deze plant water opslaat in zijn stam, moet de grond uitgedroogd zijn voordat de Pachira opnieuw water nodig heeft. Ga er vanuit dat dit om de drie weken is. In de zomer mag de grond wel een beetje vochtig zijn voordat de plant weer opnieuw water krijgt
  • Het kan zomaar gebeuren dat de Pachira kleine bloementjes gaat laten groeien. Als dat het geval is kun je ze er beter afhalen. De bloemetjes kosten de plant namelijk ontzettend veel energie.

Tekst: Kaat van Seggelen

GROEN WEETJES

Deze website wordt onderhouden door liefhebbers van bloemen en planten in de breedste zin van het woord. Eigen ervaringen - leuke weetjes - van het team. Aan de door ons gepubliceerde beelden en teksten kunnen geen rechten worden ontleend.