Love Green Team | Miek Stap | Lucas Jansen | Groen in Beeld

Kerstster: de sfeer makende kamerplant

Deze kleurrijke kamer plant ken je vast wel als sfeermaker tijdens de december maand. De Euphorbia pulcherrima beter bekent als de kerstster is een echte must have tijdens de kerst.

Niet alleen zijn felle rode kleur zorgt ervoor dat het een echte december plant is, maar ook is het een korte dag plant. Dit betekend dat de kerstster alleen maar kan groeien als een dag langer is dan 12 uur. Dit is vooral rond de december maand.

Giftig?

Lang werd er gedacht dat de kerstster giftig zou zijn. Je zou rode vlekken krijgen van het sap dat de plant zou afgeven. Als je de sap zou opdrinken zouden er vergiftigingsverschijnselen optreden. Dit zou zich vooral uiten in spijsverteringproblemen. Tegenwoordig wordt hier erg aan getwijfeld.

Afkomst:

De kerstster komt van oorsprong uit Mexico en werd daar veel gekweekt voor de sierwaarde. Ze komen ook in Midden-Amerika voor. In het wild groeien de struiken hier wel meer dan vier meter hoog!

Verzorging:

  • De kerstster houd niet van een warme temperatuur en ook niet van een koude temperatuur. Hou deze plant dus niet in een kamer waar het kouder is dan 12 graden of warmer dan 20 graden.
  • Houd de kerstster wel in de zon maar niet in directe zonnestralen.
  • De kerstster houd niet van te veel water krijgen. Giet daarom zo af en toe wat water van het onder schoteltje af. Als deze plant toch te veel water krijgt vallen de bladeren uit.

Tekst: Kaat van Seggelen

GROEN WEETJES

Deze website wordt onderhouden door liefhebbers van bloemen en planten in de breedste zin van het woord. Eigen ervaringen - leuke weetjes - van het team. Aan de door ons gepubliceerde beelden en teksten kunnen geen rechten worden ontleend.