Love Green Team | Miek Stap | Lucas Jansen | Groen in Beeld

Kentia: Woonplant van de maand januari

Kentiapalm (Howea forsteriana) is een plant met een betrekkelijk kleine basis waaruit slanke stengels omhoog groeien, waaraan zachte, elegante groene palmbladen verschijnen. Het is een van de weinige palmen die gedijt op weinig licht, lage luchtvochtigheid en koele kamers. Daarnaast is Kentiapalm een fraaie verschijning in huis: het licht valt erg mooi door de sierlijke bladeren. 

Herkomst 
Kentia hoort bij de palmfamilie en groeit op Lord Howe Island ten oosten van Australië onder het bladerdak van grotere bomen. Hierdoor is hij gewend aan weinig zonlicht. Onder natuurlijke omstandigheden kan de palm wel 18 meter hoog en 6 meter breed worden, met bladeren van 3 meter lang. De kweekversie behoudt een bescheidener formaat. 

Lage energiebehoefte
De palmen worden door middel van zaden vermeerderd en al het zaad wordt nog altijd geïmporteerd vanaf Lord Howe Island, zodat de authenticiteit gegarandeerd is. Om de kiemrust te doorbreken, zijn hoge temperaturen nodig, tot wel 35-40°C. Het hele proces duurt zeker 30 weken. De plant zelf groeit langzaam, de duur van de opkweek is afhankelijk van de grootte en dikte van de plant. Hoe dikker Kentiapalm is, hoe meer zaad er is gebruikt, hoe hoger de plant, hoe ouder Kentiapalm is. De kleinste potmaat is al bijna een jaar oud voor hij verkrijgbaar is, de grotere exemplaren gaan al snel naar zeven jaar. Dit verklaart deels de relatief hoge prijs van Kentiapalm. Voordeel is dat de plant zo duurzaam mogelijk wordt gekweekt, met een vrij lage energiebehoefte, iets dat steeds meer consumenten aanspreekt.

Verzorgingstips 

  • Kentiapalm is een van de weinige palmen die relatief donker kan staan. Wordt het blad lichtgroen tot geel, dan staat hij te licht. Ontstaan er weinig nieuwe scheuten, dan staat Kentiapalm te donker. 
  • De palm gedijt het best op een iets vochtige kluit, maar die moet ook weer niet zo nat zijn dat er een laagje water onderin de pot staat. 
  • Mee onder de douche of buiten in een milde regenbui staan, frist ‘m lekker op en voorkomt spint.
  • Geel, oud of lelijk blad kan worden weggeknipt. 
  • Kentiapalm houdt van kamertemperatuur, onder de 10°C is te koel voor hem.
  • Tussen april en september om de 2-3 weken een beetje plantenvoeding geven houdt de groei erin. In de winter groeit Kentiapalm niet en is voeding niet nodig. 

GROEN WEETJES

Deze website wordt onderhouden door liefhebbers van bloemen en planten in de breedste zin van het woord. Eigen ervaringen - leuke weetjes - van het team. Aan de door ons gepubliceerde beelden en teksten kunnen geen rechten worden ontleend.