Herkomst
Croton groeit op het vaste land van Zuidoost-Azië en de Indische Archipel, onder andere in Indonesië. In veel landen wordt de plant als afscheiding gebruikt, Croton kan in die streken hoog worden en uitdijen als houtige struik. Als woonplant treft je meestal medium tot XL exemplaren aan. De naam is afgeleid van het Griekse kroton. Dat betekent teek en heeft te maken met de zaden van de plant die op teken lijken. Codiaeum behoort tot de familie van de Euphorbiaceae waar ook andere bekende woonplanten toe behoren zoals kerstster en Christusdoorn.
Verzorgingstips
- Croton staat graag op een lichte tot zonnige plek. Laat de plant eerst wennen aan een zonnige plek, om te voorkomen dat het blad verbrandt.
- Kluit nooit helemaal laten uitdrogen, oppassen voor te koud gietwater in de winter, dat kan bladval veroorzaken.
- Croton houdt van een douche of een spraybeurt, in de zomer kan de plant ook even naar buiten in een regenbui.
- Geel of lelijk blad kan worden weggehaald.
- Wanneer de plant te hoog of minder mooi is geworden, kan hij gesnoeid worden, het beste in de lichtarme wintermaanden.
- Eens per maand wat kamerplantenvoeding geven.
- In de wintermaanden bij voorkeur een tijdje in een koelere ruimte zetten (het moet er wel minimaal 15ºC zijn) om hem tot rust te laten komen.
- In de zomermaanden kan Croton op het terras of op het balkon staan, mits de temperatuur niet beneden de 15 graden zakt.